Page 148
P. 148
The FOSFA (Federation of Oils, Seeds and Fats
Associations Limited) extraction method (harmonized as
AOCS Am 2-93 or ISO 659) is considered to be the reference
method to measure the oil content of oilseeds. The method
is based on the extraction of neutral lipids with hexane
or petroleum ether, and the extracted components are
estimated gravimetrically and defined as crude fat or oil
content. The method requires a triplicate grind/extraction,
making it lengthy and very detailed for the analyst.
Compared with other official methods (AOAC 996.06), the
FOSFA extraction method gave the highest oil recoveries
in all oilseeds tested. Accelerating the extraction through
the use of new instrumentation, which combines solvent
extraction with a physical disruption such as pressure or
microwave heating, has not been able to give oil recovery
equal to the FOSFA extraction. Although the FOSFA
method remains the reference method, both ISO and AOCS
have identified a need to develop new rapid methods for oil
extraction that yield oil equivalent to that from the FOSFA
method and that can be used for determination of other
factors such as methyl esters or free fatty acids. This study
examined the lipid components extracted by each stage of
the FOSFA method: First Extraction (FOSFA1), Second
Extraction (FOSFA2), and Third Extraction (FOSFA3). In
a typical analysis, FOSFA1 accounted for ~86%, FOSFA2
for ~13.5%, and FOSFA3 for as much as 0.5% of the total
oil extracted. Although mainly triacylglycerols (TAG) were
found, the extracts contained small amounts of other lipid
components including nonesterified fatty acids, partial
glycerides, fat-soluble vitamins, long-chain alcohols
or aldehydes, and sterol or cholesterol esters. More
El método de extracción de la Federación de Asociaciones de
Aceites, Semillas y Grasas (Federation of Oils, Seeds and Fats
Associations Limited - FOSFA), armonizado como el méto-
do Am 2-93 de AOCS o ISO 659), es considerado como un
método de referencia para medir el contenido de aceite en las
semillas oleaginosas. El método se basa en la extracción de los
lípidos neutros con hexano o éter de petróleo y los compuestos
extraídos son estimados gravimétricamente y se definen como
contenido de aceite o grasa cruda. El método requiere una
secuencia molienda/extracción por triplicado, haciendo que
sea prolongado y muy detallado para el analista. En compara-
ción con otros métodos oficiales (AOAC 996.06), el método
de extracción FOSFA proporcionó las mayores recuperaciones
de aceites en todas las oleaginosas analizadas. La aceleración
de la extracción con el uso de instrumentos nuevos, que com-
binan la extracción por solvente con una disrupción física,
como la presión o el calentamiento por microondas, no han
podido proporcionar una recuperación de aceite equivalente
a la extracción FOSFA. Aunque el método FOSFA continúa
siendo el método de referencia, los métodos de ISO y AOCS
han identificado la necesidad de desarrollar métodos rápidos
nuevos para la extracción del aceite que rindan un aceite equi-
valente al del método FOSFA y se puedan usar para la deter-
minación de otros factores como los ésteres metílicos o los
ácidos grasos libres. El presente estudio analizó los compo-
nentes lipídicos extraídos en cada etapa del método FOSFA:
Primera extracción (FOSFA1), Segunda extracción (FOSFA2)
y Tercera extracción (FOSFA3). En un análisis típico, la FOS-
FA1 representó un ~86 %, la FOSFA2 ~13,5 %, y la FOSFA3
un 0,5 % del total del aceite extraído. Aunque principalmente
se encontraron triacilgliceroles (TAG), los extractos contenían
A&G 116
• Tomo XXIX • Vol. 3 • 450-460 • (2019)
450
Resumen / Abstract
Extracción y análisis de aceite -
Temas críticos y estudios comparativos
Capítulo 6
Análisis del contenido de aceite: mitos y realidad
AUTORES: V.J. BARTHET y J.K. DAUN
Canadian Grain Commission, Laboratorio de Investigación de Granos, Winnipeg, Manitoba R3C 3G8, Canadá
Material extraído de
Oil Extraction and Analysis - Critical Issues and Comparative Studies – AOCS Press
y publicado bajo el Acuerdo de Licencia
convenido entre AOCS y ASAGA con fecha 21/11/2017.
· Co NTR ol de C A l I d A d Y m e T odolo GÍA A NA l ÍTICA ·
   143   144   145   146   147   148   149   150   151   152   153